Depeche Mode Czechia
Fanklub Depeche Mode pro Českou a Slovenskou republiku

Soukromá zóna


Hlavní navigace



Depeche Mode Czechia

Rozhovor s Fletchem na oficiálním webu

Ilustrativní: Rozhovor s Fletchem na oficiálním webu

Admin depechemode.com D.Barassi vyzpovídal před týdnem Andyho Fletchera o albu, tour a Martinově závislosti na eBay.

 

Daniel Barassi: Ben Hillier je producent nové desky. V čem je dobré mít Bena zpět v produkci nové desky a co podle tebe přinesl on a jeho tým novému projektu Depeche Mode?

Fletch: Byli jsme spokojeni s Benem na posledním albu. Obvykle, Depeche Mode nepoužívají stejného člověka dvakrát. Možná to je proto že oni nechtějí pracovat s námi podruhé(smích). Ben je více přísný na tomto albu. Nahráli jsme mnohem více písní než obvykle, takže se dělalo mnohem více práce.
Daniel Barassi: V některých klipech ze studia, jeden z Benova týmu hraje mnoho kytarových partů s Martinem. Řekneš nám k tomu víc?

Fletch: Jmenuje se Luke Smith. Na posledním albu jsme měli Dave McCrackena. Luke má stejnou roli na tomto albu, tedy v podstatě jako studiový muzikant. Upřímně, atmosféra byla obecně velmi velmi dobrá. Bylo to celkem snadné. Byla to dokonce dobrá zábava a my jsme velmi potěšeni co jsme vyprodukovali, myslím, že jsme vytvořili něco co je velmi dobré.

Daniel Barassi: Měli jste představu o soundu, když jste šli do studia?

Fletch: Tu nemáme nikdy, když jdeme do studia. Jasně měli jsme Martinova dema, ale myslím, že jednou z hybných sil, inspirací, byla Martinova posedlost eBay a analogovými syntesizátory.

Daniel Barassi: Jasně, chtěl sem se na to optat, ale na posledním albu tohle dělal Ben, že ano?

Fletch: Ano, Martin má novou posedlost a on zvolil analogové synthesizery a kytarové pedály. Každých pár dní přišla zásilka. Rozbalil jsme ty věci a poslouchali jak znějí. Bylo to velmi inspirativní, obecně mohu říct, že podle mého názoru se bude jednat o více elektronické album, ano, je tam také kytara, ale je to mnohem více elektronické album než “Playing The Angel”.

Daniel Barassi: Jak ses cítil ve studiu se všema těmi novými hračkami, pomáhalo to nebo to byl bolestný nahrávací proces? Byly tam obavy z přeprodukování nebo byly nové nástroje užitečné?

Fletch: Bylo to velmi podnětné, něco přišlo, o čem jsme předpokládali, že zní dobře, a vyzkoušeli to. “Vyzkoušejme tuhle věc”, každý den jsme něco rozbalovali.

Daniel Barassi: Zřejmě některé zánovní nástroje byly velmi staré, nebyly už nepoužitelné?

Fletch: Ne, byly všechny ve velmi dobrém stavu.

Daniel Barassi: Dave přinesl pár písní na tohle nové album, stejně jak to udělal na “Playing The Angel”. Je dobré mít dva skladatele a máš pocit, že to přidalo projektu na síle?

Fletch: No, měli jsme dva skladatele ve skupině i předtím…

Daniel Barassi: Ano, (Vince Clarkea a Alan Wildera), ale já myslím teď, tedy v současném složení.

Fletch: Pravdivou podstatou věci je podle mého názoru to, že Daveho skládání ho trochu více přimknulo ke skupině, a on se cítí mnohem více zapojený a naplněný. Je to jeden z hlavních důvodů, proč skupina drží opravdu pohromadě. Daveho skládání se stále zlepšuje po celou dobu, víš, občas je poměrně těžké odlišit, zda-li se jedná o Daveovu skladbu či Martinovu. A jako vrchol všeho, je Martin teď nejplodnějším autorem, jakým kdy byl, a to právě pro tento projekt. Napsal mnoho skladeb, a všechny velmi dobré kvality, na kterých pracoval po dlouhou dobu, což je důvod proč si myslím, že lze nalézt na desce mnoho kvality od začátku do konce.


Daniel Barassi: Myslíš, že převést nové skladby do podoby pro živé vystoupení bud obtížné nebo to bude snadný proces?

Fletch: Jasně, některé skladby jsou obecně více vhodné pro live vystoupení a jiné nikoliv. Ale obvykle, když jsme ve studiu tak opravdu nepřemýšlíme, jak budou vypadat naživo. Když dokončíme album, potom se začínáme plně soustředit na turné. Teď jsme ve fázi vybírání, které z nových skladeb jsou vhodné pro koncerty, které starší skladby budeme hrát a jaké verze budeme dělat. Občas jsou remixy pro nás docela inspirací.


Daniel Barassi: Něco na způsob souboje mezi vámi třemi nad písněmi nebo jejich verzemi, které chcete představit na tour?


Fletch: Nemyslím, že je to boj. Hlavní problím je velké množství skladeb, vybrat sadu písní z 200 tracků...představ si, že hodláme hrát šest nebo sedm nových tracků, proto vybíráme přibližně čtrnáct písní ze dvou set, a to je to co to dělá podle mne velmi obtížné. A první část tour bude po stadionech a musíme brát na zřetel i to, aby setlist odpovídal těm místům.


Daniel Barassi: Natočil si další záběry ze studia, byl si překvapen pozitivní reakcí fanoušků na FletchCam(tm) z období Playing The Angel, a co si myslíš, má kamera vliv na nahrávací proces?


Fletch: Nemyslím, že by kamera ve studiu měla nějaký vliv na nahrávání. V podstatě se pokouším filmovat to co by mohlo být zajímavé. Víš, ty kluci jsou rádi filmováni (smích).

Daniel Barassi: Je to pro tebe zábavné?

Fletch: No to ano, já neberu sám sebe, jako že jsem velmi dobrý kameraman. Myslím, že během filmování “Playing The Angel”, jsem se trochu třásl, proto sem se tentokrát pokoušel být více stabilní.

Daniel Barassi: Užíváš si více před kamerou nebo za?

Fletch: Nevím. Když sem dělal záběry ze studia, tak to občas bylo zvláštní, proože jsme blízko toho všeho, ale nejsem ve skutečnosti ve filmu tak moc, nevadí, že příliš moc, ale nevadi mi být před kamerou.

Daniel Barassi: Tisková konference z Berlína, byl tak velký online přenos, že počet přístupů shodil jak oficiální tak web s přenášený videem. Po všech těch letech, všech těch albech a turné, jak na vás působí, že si skupina stále drží takovou základnu tvrdého jádra příznivců a čemu to přisuzujete?

Fletch: Abych byl upřímný, musím říct, že nás to překvapuje. V koncertním provedení jsme dokonce větší atrakcí než během naší největší hitparádové slávy, tedy na některých z těch evropských koncertů...Když jsme vydali Violator, hráli jsme v malých halách a to jsme byli v každé hitparádě. Je to neuvěřitelné. Myslím, že jeden z důvodů proč je prodáno tolik lístků na naše koncerty, je to, že se snažíme dělat každé naše vystoupení ve velmi dobré kvalitě.

Daniel Barassi: To musí být zvláštní, vidět, že prodej desek má stále stejné číslo, ale prodej lístků je stále vyšší, nevadí vám to?

Fletch: Opravdu ne, protože Depeche Mode jsou tu již téměř 30let. Lidé se zamilovávají do Depeche Mode po celá ta léta. Mají rádi některá období více než jiná. Ne, já to chápu. My prodávám ještě docela dost desek, a to nemůže říct jen tak někdo, v době kdy se všeobecně desky moc neprodávají.


Daniel Barassi: Ve studiu máte cedulku “No On Prop 8”, která byla k vidění na jednom videu,(to je odkaz proti jedné vyhlášce v Kalifornii proti sňatkům homosexuálů). Na té cedulce je napsáno Unfair & Wrong” (nefér a špatné). Váš první singl se jmenuje “Wrong”. Shoda?

Fletch: To není shoda. “Wrong” byl opravdu napsán předtím. Zajímavé je, že v Santa Barbaře, bylo naše studio přímo vedle místa kde Obama měl své velitelsví. Takže jsme ťukli na sousední dveře a měli věcičky zdarma, odznáčky a tak. To bylo skvělé.

Daniel Barassi: Jste registrovaní voliči ve Spojených státech?

Fletch: Všichni jsme britští občané.

Daniel Barassi: Bylo to něco čím by jste chtěli působit na fanoušky, a nebo to je tak, že skupina má svůj názor a tím to hasne?

Fletch: Musíš si uvědomit, že Dave žije v Americe, a je ženatý s Američankou. Martin byl ženatý s Američankou. Já se velmi zajímám o politiku. Takže jsme velmi vnímali Obamu a celé volby, které probíhaly, když jsme byli v Americe. Byli jsme velmi pro Obamu a cítili jsme vzrušení.

Daniel Barassi: Je něco co bys chtěl vzkázat fanouškům prostřednictvím webu?

Fletch: Bude mnoho informací, které se budou objevovat. Chápu zklamání fanoušků na webu, ale jak sem řekl předtím, je to oficiální stránka. A jeden z problémů oficiálních stránek je ten, že se tam mohou objevit informace, až když jsou oficiální.

Daniel Barassi: Jak vidíš budoucnost Depeche Mode, dlouhodobě?

Fletch: No, abych byl upřímný na to vždy dáváme stejnou odpověď. Děláme album, potom jdeme na turné, takže se nedíváme nikam dál za to. Vše co k tomu mohu říct, že nálada ve skupině je velmi velmi dobrá a to je dobré znamení pro budoucnost.


dm.com

23. leden 2009 o 15:41 • Dangerous • Články

Diskuze

Uživatel: radys

radys      1   23. leden 2009 o 22:48

skvělý rozhovor,opravdu jsem si to užil.


Uživatel: Mirxon

Mirxon      2   24. leden 2009 o 21:27

No, já sice věřím, že ten rozhovor s Fletchem je zajímavý a plný nejaktuálnějších informací o nové desce “Sounds Of The Universe”, ale přecejen bych se přimlouval za to, aby byl přeložen do češtiny. Ne každý tak dobře ovládá angličtinu a taky by se rád dozvěděl něco nového. Pokud je to možné, děkuji předem.


Uživatel: Mirxon

Mirxon      3   25. leden 2009 o 14:06

Fajn rozhovor. Díky za ten překlad do češtiny. Přecejen, angličtina oplývá občas takovými obraty a frázemi, že pokud to člověk dobře nezná, může mu to dávat úplně jiný smysl. Důležitý je ale ten fakt, jak to shrnul Andy, že z celkového pohledu vypadá další budoucnost DM pozitivně. Takže je stále od nich se na co těšit.


Komentáře mohou přidávat jenom registrovaní a přihlášeni uživatelé.