Depeche Mode Czechia
Fanklub Depeche Mode pro Českou a Slovenskou republiku

Soukromá zóna


Hlavní navigace



Depeche Mode Czechia

Sounds of the Universe - Návrat temnoty

Ilustrativní: Sounds of the Universe - Návrat temnoty

Redaktor magazínu Extrawacks! Corey Vezina měl před pár dny tu výsadu, že poslouchal nové album Depeche Mode. Své dojmy a pocity přináší v krátkém review, kde mimo jiné se dozvíme, že jedinou skladou, nazpíval jen Martin je Jezebel a že podle něj nejlepší skladbou alba je Gahanem napsaná Hole to Feed.

Depeche Mode, 30 let, A sakra.
Přesto je to tak. Jen rok jim zbývá do jejich třetí dekády, kterou téměř žádná skupina nikdy nespatří. Album č.12 Sounds of the Universe.
Kovové zvuky hlasitě vyplňují místnost, stále sebejistí, stále ukrytí v tmavých odstínech. Stále temní. Stále elektrizující. A stále zde.

Nemusíte si pamatovat jejich poslední dvě alba Exciter a Playing the Angel. To vám je odpuštěno, zapadávaly na stojanech ve Virgin za znovu vydanými Music for the Masses a Violator. Album Ultra starší než 10 let, bylo posledním, na němž písně zněly tak, jak jste byli zvyklí poslouchat. Kapela se poté točila kolem nevyhnutelných sólových projektů a změny v portfoliu skladatelů, což je vždy jasným znamením konečného a úplného pádu dobré kapely. Skladby začaly více a více opouštět elektronická pouta, které stvořili. Nepochybně měli lepší časy..

Ale teď nejsou zde, aby byli zticha.

Následovník Playing the Angel, “Sounds of the Universe” se vrací k temnotě, je to řezavá, bassovou linkou vedoucí industrialní elektronická hudba, kterou kapela předvedla poprvé v roce 1993 na Songs of Faith and Devotion. Už jsou daleko od svých synth romantických kořenů, kterými ovládli taneční kluby napočátku 90.let.
Ještě více se přeladili na ostrý anti-pop, produkovaný tak technickým, agresivním způsobem, který je za hranicí toho, aby to mohla vysílat rádia.

Hudba už to rozhodně není pro masy. Pochopitelně se nacházejí bodě své kariéry…kde mají hořkost získanou zkušenostmi, kdo má tak toho moc co říct v 50, co ještě neřekl ve 20? A oni přicházejí se surovým pokusem zvkově připomínající ocelový palec v botě:“Jsme stále slyšet, jste s námi?”

Jistě informace o skládání skladby z kousků hudby mohou být důležité a takové formulace jistě imponující, ale je třeba vzít v potaz, že písně se stávájí dobrými nebo špatnými, když se dají zpívat v koupelně, a nebo si je můžete poklepávat v autě na volant. Tohle album se ale nezdá zaměřené na přízemní módu.


Naléhavé a opracované balady jsou pořád zde. Gahanovo naříkavé hledání lepší verze sama sebe pokračuje, ale očekávajte zacházení docela podobné jako na Playing the Angel, kde Goreho and Fletcherovi vrstvy zvuků tě hlučně vedou špatnou cestou píšťalovými varhanami. A tvé předchozí snažení se držet dané vrstvy tě odnáší pryč, teď už je to na tobě co budeš následovat.

Album trvá kolem 57 minut. Mezi skladby patří singl “Wrong” silně nadupaný a podpořený velkým naříkáním utíkajících životních příležitostí, dále pomalejší skladba “Peace” kde Gahan přebírá chorálový refrén jež přechází ve fistuli. Dále je tu “Fragile Tension” což je další melodický basový track s množstvím počítačových hlůků, jež jsme poprvé slyšeli na “New Life”, pokud jste s nimi tak dlouho.


“Hole to Feed” je zřejmě nejlepší kus na albu, znovu pulsující rychlá skladba o temnotě, ale nedosahuje výšin hitparádově vrcholného singlu z Playing The Angel “Precious”. “Space Walker” je instrumentálka, které jste zvyklý dostávat na každém jejich albu a stejně na každém album je balada zpívaná Martinem Gorem, tady se jmenuje “Jezebel” a po vokální stránce se blíží k projevu Erasure.

Výsledek je solidní album, s pár písněmi, které si ty průměrný člověk můžeš zazpívat s nimi. Jako když potkáš dívku ze střední školy na srazu po 20 letech, stále k ní cítíš lásku, ale teď musíš těžce pracovat, aby tam byl chtíč.


Depeche Mode předvedou album v Americe v červenci a srpnu tohoto roku, včetně zastávky v newyorské Madison Square Garden. Data americkýc koncertů budou zveřejněna během 2 týdnů.

extrawacks!

10. únor 2009 o 15:11 • Dangerous • Články

Diskuze

Uživatel: Devotee

Devotee      1   11. únor 2009 o 3:53

Bože môj- toto bude niečo na čo čakáme celý život. Niektorí aj dlhšie

Keď som to čítal, zhasol som svetlá . . . .


Uživatel: d.stripped

d.stripped      2   11. únor 2009 o 14:08

Dámy a pánové, je čas začít se bát. Soudě podle brilantní a nekompromisní recenze, otevře se zde cesta do pekla! Pakliže je autor této reportáže takový maniak jaky my všichni zde, myslím, že nás čeká ne výlet do vesmíru, ale výlet na zcela opačnou stranu. Vstupní branou do pekla nám budou ocelárny, kde zvuk a teplo změní náš krevní tep, aby nás pak Mr.Gahan dobil svým hlasem až na samý konec konců. Takže bojte se a těšte se!


Uživatel: Dangerous

Dangerous      3   11. únor 2009 o 14:58

to d.stripped: popsal si to přesně, já doufám, že tam nebude žádná kopie Enjoy the Silence, ale úderný DM sound smile


Uživatel: Higher_Love

Higher_Love      4   11. únor 2009 o 15:50

to d.stripped a dangerous: tak přesně tak to cítím taky - SOUND OF THE HELL


Uživatel: Kouty

Kouty      5   11. únor 2009 o 16:50

asi tak bych to taky viděl podle d.strippped


Uživatel: d.stripped

d.stripped      6   12. únor 2009 o 8:04

patřím k těm lidem, kteří nedočkavě lustrijí internet a hledají vždy hned něco, co se dá stáhnout. ikdyž jsem slyšel opačné názory, že je lepší si počkat a vyslechnout to pak celé najednou, já jsem prostě jiný. v jedné diskuzi jsem psal o prvním uniklém songu fragile tension, že mne tam zarazila ta kytara. pak někdo dával informaci,že je to jen demo, což by i odpovídalo zvuku nahrávky. musím ale říci, že jsem si to pouštěl už hodněkrát(asi mi rozumíte-prostě do bezvědomí) a ta skladba je fakt silná, gahan nás nejprve hlasem hladí a pak to skoro až brousí uši, jak to pere na doraz. každopádně chci řící asi toto - dle mého osobního názoru bude SOTU spíše než-li zde proklamovaný violator více mezi SOFAD a construction time again. takže fakt peklo!!


Uživatel: apaja

apaja      7   12. únor 2009 o 18:39

Co se týče mně jsem nedočkavý až až, ale raději si nedělám takové naděje co tady píšete asi to každý cítí jinak….Raději si necham odstup. Je fakt teda, že po poslechu ukázky Wrong a Peace jsem měl husinu jako blázen po poslechu Fragile Tension už takové nadšení nebylo, ale jak všichni víme DM nejsou kapelou která se zalíbí na první poslech a tím jsou také výjímeční a proto jsme s nimi tak dlouho a máme je hluboko v srdci….


Uživatel: Mirxon

Mirxon      8   12. únor 2009 o 20:49

SOFAD bylo taky zpočátku přijato s rozpaky a vida! Nakonec se z něho vyklubala jedna z nejkvalitnějších desek DM. Takže pokud SOTU bude laděno na podobný vlně jako SOFAD, vůbec se nebudu zlobit.


Komentáře mohou přidávat jenom registrovaní a přihlášeni uživatelé.